Har jobbat idag :)

Synd att man bara har mobilkameran än så länge... Sambon kommer hem på lördag morgon vid 5 från Cypern. Då kan ni räkna med att det kommer att tas mycket fina bilder utan gryn...

Idag mår alla bra. Alla fyra hade gått upp 25 g igår kväll vid 20.00-tiden när jag vägde dem. Så allt är som det ska. Kattungar får nämligen absolut inte minska i vikt som människobebisar gör. I kväll vägde jag dem vid 21.45-tiden, då hade alla gått upp ungefär 15 g från igår. De ska enligt Muriel Beadle som skrivit boken KATTEN Historia -Beteeende - Psykologi fördubbla sin födelsevikt på en vecka. (lånade boken igår) Det är dock väldigt svårt att väga dessa pipisar. Jag känner mig som en djurplågare varje gång jag tar ut dem från sitt varma bo och de börjar tjuta efter mamma. Hon blir nervös och försöker få tag på ungen jag väger ur vågskålen och så bär hon tillbaka ungen i boet.

Igår när jag hade vägt alla la jag dem i ett annat bo för jag tänkte bädda rent i deras födslobo. Det gick inte så bra. Ungarna blev helt vilsna när jag la tillbaka dem. De visste inte alls var de var någonstans :( Så jag fick snällt lägga tillbaka det gamla lakanet som luktade välbekant. Då blev det lugn och ro igen och de kunde somna och veta var i lådan de var. Jag läste i boken nämnd ovan att ungarna orienterar sig med hjälp av lukterna som de känner igen i lådan. Det råder delade meningar om hur man ska hålla boet. Vissa katter flyttar sina ungar när det börjar lukta illa för att skydda ungarna från rovdjur, så vissa uppfödare bäddar rent varje dag. Men nu tänker jag vänta med att bädda rent tills Doris säger till. Än så länge klagar hon ju inte. <3

Igår var jag ju hemma med vård av katt :) Det kändes så bra att få vara med dem hela dagen, jag fick pyssla och lägga till den som blev utan spene och det börjar faktiskt gå bra nu vid digivningen. Eller bättre, det är fortfarande en som får det svårt att hitta, det är ju så trångt när de har valt fyra spenar i en kvadrat liksom ^^ Men det är skönt iaf att alla har gått upp i vikt. Klimpen nummer 1 som jag var så orolig för igår, han har ju blivit riktigt rund nu. Han sitter nu som klistrad vid sin spene när Doris går in i lådan. Riktig tjockis är han. Typ dubbelt så stor som alla andra. Nu är det Lovis eller 4:an som blir utan. Men de får i sig ändå..  efter lite bråk.. Idag har jag jobbat kväll. Från 13.30 till 20.45. Vi hade bara en patient på hela kvällen så jag kunde flexa ut 1 timme tidigare. Min granne Elina har varit här 2 gånger under dagen iaf så jag har ringt och blivit lugnad av henne :) Hon e bäst. Hon berättade tråkigt nog att 4:an nyste 2 gånger på en kvart. Jag hörde en nysning nu när jag kom hem också, jag hoppas verkligen inte att det är någon infektion han har fått  
:( plutten... Jag ska hålla koll så att det inte rinner från nosen, i sådanna fall blir det veterinär..

Uppdatering: 3:an är nog en tjej iallafall som jag trodde från första början. Det stämmer ganska bra med nyansen av orange också. 1:an och 2:an är lika varandra men 2:an är en nyans ljusare. 3:an och 4:an är lika varandra men 3:an är en nyans ljusare. Alltså är flickorna i den här kullen ljusare än pojkarna. :)

3:an och 4:an :)

Idag när jag kom hem satt jag bara och beundrade de små underverken när de hade diat och låg och drömde. De rycker i hela kroppen och 4:an låg och snuttade i luften <3 och ryckte i morrhåren. Sen vaknade han till och sträckte på tassarna som en vuxen nyvaken katt gör. Det är så fascinerande! Att de redan kan allt!

Lägger in en bild på världens finaste mamma också! Se så smal hon har blivit. Hon var SÅ kelig idag när jag kom hem och pratig som vanligt. Hon äter jättebra och går på lådan som hon ska. Mammarollen tar hon med ro. <3

Sjukskriven pga. kattungar :/

Imorse när jag kom upp 7.30 låg Doris utanför bolådan och svalkade sig, hon går ut då och då för att hon får det för varmt därinne i lådan. Det första jag tänkte var "NEJ, nu är alla ungarna nerkylda och döda" Jag visste ju inte hur länge Doris hade legat ute på golvet...

Ingen var död men Nummer 1, som jag kallar för Klimpen (tyckte han var en guldklimp när han kom ut) låg för sig själv i ett hörn med alla tassar pekandes bakåt. Jag blev livrädd och tog upp honom och gned honom tills han pep. Doris gick tillbaka i lådan så jag la dit honom igen. De andra 3 som låg i en hög var pigga och ville dia men lilla Klimpen (som förresten inte är så liten, han var ju störst av alla) hittade ingen spene, han ville hela tiden bara sno en av någon annan. När de andra inte gav med sig gav han upp och kröp åt sidan igen. Vad skulle jag göra?

Först av allt ringde jag till mitt jobb och berättade vad som hänt. Jag fick sjukskriva mig, phu, vilken lättnad. Jag skulle verkligen inte ha kunnat jobba ikväll. Sambon är på Cypern så det finns ingen annan hemma...

Sedan ringde jag till Strömsholms djursjukhus och frågade om jag skulle ge Klimpen ersättning. Djursjukvårdaren jag pratade med sa att jag skulle mjölka ur en spene och doppa hans nos i det så kanske han skulle fatta. Jag provade och han kom igång att dia. Men kruxet är att det verkar vara 3 spenar som är de bästa så när Klimpen diar är det alltid en som blir undanskuffad. Så här sitter jag nu och vaktar ungarna. När Doris går ur bolådan får jag se till att alla ligger tillsammans och värmer varann. Jag får också fylla på en varmvattenflaska och lägga in. Sedan när hon är sval eller när ungarna piper och hon går in igen får jag försöka lägga till alla till varsin spene och det är inte det lättaste ska jag säga. De är så knäppa, det sägs ju att de ska ha varsin spene som de inte ska byta ut, men här byts det huller om buller. De tar första bästa och när de tre bästa är upptagna, blir en utan. Oftast Klimpen eller Lovis (nummer 2).

Doris tar ändå mammarollen med ro. Så fort en unge piper för att den inte kommer åt att dia rullar hon på rygg så att så många spenar som möjligt blir åtkomliga :)

Nu ska jag snart skynda mig ner på stan och låna fler kattböcker och köpa Sheba-mat till Doris, hon älskar det verkligen. Synd bara att det kostar 11 kr för en tugga typ...

Jag lägger in en bild på nummer 4
  Han är så sööt, precis som sina syskon :)

Nu har de kommit!!!

Nu ska jag berätta hur allt gick till. :)

Natten till idag har varit orolig. Jag har hört att Doris har varit på lådan 4 gånger i natt och krafsat. Så jag har anat att det skulle bli förlossning idag eftersom honorna kan bli lite lösa i magen innan. Klockan 9.50 sprang hon upp till mig på loftet och gick runt min kudde och mjauade. Hon sprang tillbaka mot stegen och ville att jag skulle följa med ner. Vi gick in på toan och hon la sig på golvet och jag såg ur värkarna arbetade med magen. Så fort jag förflyttar mig följer hon efter, hon söker verkligen min uppmärksamhet.



10.45 går vattnet på första ungen och det kommer lite på min fot. Doris skyndar sig och slickar upp det. Hon vill väl inte lämna några spår till rovdjuren :)

10.48 ser jag 2 tassar sticka ut.

11.02 är nummer 1 född.

11.06 piper 1:an.

11.26 konstaterar jag att 1:an är en kille :) Han har samma röda färg som sin mor och är rund och tjock. Vit i ansiktet och om tassarna.

11.48 föds nummer 2, nu har jag fått sällskap av min granne  + hennes syster med pojkvänn. Min kamera har pajat så systern med pojkvänn åker och hämtar deras efter att de har förundrats över 2:ans födsel. De körde tydligen i rallyfart för att inte missa de andra förlossningarna.

11.52 piper 2:an för första gången. Doris är jätteduktig och tvättar både ettan och tvåan och äter upp moderkakorna som följer med varje unge. De ska stoppa blödning och är väldigt energirika.

12.07 konstaterar jag att 2:an är en flicka. Hon är orange men lite ljusare än ettan. Ljus i ansiktet.



12.46 föds nummer 3 också med baktassarna först.

12.51 piper 3:an för första gången. Doris börjar bli mätt på moderkaka och äter bara upp halva. Kan bero på att jag serverar sheeba mellan varven :)

12.52 konstaterar jag att 3:an är en flicka men jag blev sedan osäker andra gången jag tittade efter. Jag låter 3:an vara könlös än så länge :)

Jag håller nummer 3 för första gången!



12.58 klämmer Doris ut 4:an. 4:an kommer med huvudet före som en raket. Doris är lite trött så förlossningsteamet rycker in.



13.10 sätter vi en sytråd runt navelsträngen och river av den med naglarna. 4:an börjar pipa.

  

13.15 konstaterar jag att det är en pojke :)

Alla mår bra och Doris njuter av att vara mamma. Hon har spunnit konstant hela morgonen :)



Nu till vikterna som är lite osäkra, den mekaniska hushållsvågen funkade sådär...

1:an 125 g.
2:an 100 g.
3:an 75 g.
4:an 100 g.

Inte undra på att Doris vägde 4.3 igår när jag vägde henne en sista gång. Hon har ökat 1.5 kg under den här dräktigheten!

Nu ska jag få i mig lite frukost. Vilken morgon det här har varit!

Kramar från alla oss!

En vecka kvar...

Nu är lillkisse tjock.

Världens finaste katt.

Kattfontänen är en riktig höjdare. Vi stänger av den på natten för sambon blir kissnödig av ljudet av rinnande vatten :) På morgonen när vi sätter i kontakten och vattnet börjar rinna är Doris där på nolltid och vill dricka.

Nu är det bara en vecka kvar till beräknad födelse av kattungarna :) Doris har nu gått upp 0,9 kg och bebisarna sparkar för fullt i magen :) Kände första sparken i måndags 14 juli. Ibland när Doris ligger så här på sida ser man hur ungarna bufflar runt i magen, det börjar nog bli trångt för dem. Jag skulle gissa att det är 3-4 stycken kattungar. Jag skulle bli förvånad om det vore fler.

RSS 2.0